Šajā Džeimija Olivera receptē pārstāvēta ideāla garšu trijotne: irdena mīkla, sulīgs, aromātisks pildījums no dažādiem gaļas veidiem un pikanta ogu kārta.
Sastāvdaļas pildījumam
1 ēdamkarote augu eļļas
2 sīpoli
250 g kūpināta bekona
Nedaudz salvijas
500 g ceptas vai vārītas tītara gaļas
250 g cūkgaļas lāpstiņas
250 g krūtiņas
2 ēdamkarotes angļu sinepju
2 ēdamkarotes graudu sinepju
1 ēdamkarote maltu malto piparu
4 ēdamkarotes Vusteras mērces
1 muskatrieksts
Sastāvdaļas mīklai
820 g miltu
300 ml ūdens
300 g tauku
1 ola
Sastāvdaļas virsai
3 plāksnes lapu želatīna
150 ml vistas buljona
Sastāvdaļas mērcei
1 apelsīns
500 g svaigu vai saldētu dzērveņu
200 g brūnā cukura
1 ēdamkarote šķidra medus
1 kanēļa standziņa
5 krustnagliņas
180 ml portvīna
1-2 zariņi salvijas
1 tējkarote sviesta
Pagatavošana
1․ Uz pannas sakarsē karoti eļļas uz nelielas uguns. Pievieno sasmalcinātu sīpolu un apcep 10 minūtes.
2․ Bekonu sagriež vidēja lieluma gabaliņos, salvijas lapas sasmalcina. Pievieno to visu sīpoliem un visu kopā gatavo vēl aptuveni 20 minūtes, lai sīpoli kļūtu piesātināti brūni un karamelizētos.
3․ Sīpolus ar bekonu un salviju liek bļodiņā, atdzesē.
4․ Turpat pievieno sagrieztu tītaru, sasmalcinātu lāpstiņu un krūtiņu, sinepes, piparus un Vusteras mērci. Pārkaisa ar pusīti rīvēta muskatrieksta un samaisa. Lāpstiņu un krūtiņu var samalt gaļasmašīnā.
5․ Lielā bļodā ieber miltus.
6․ Katlā vai dziļā pannā ielej ūdeni, pievieno taukus. Atstāj uz vidējas uguns aptuveni 10 minūtes, lai tauki izkustu.
7․ Verdošo šķidrumu lej klāt miltiem, samaisa un atstāj uz neilgu laiku, lai masa nedaudz atdzistu un to varētu izmaisīt ar rokām.
8․ Iejauc elastīgu mīklu, atdala no tās aptuveni ceturtdaļu, ietin pārtikas plēvē un noliek malā.
9․ Atlikušo mīklu liek formā ar 23 cm diametru. Izklāj formu ar mīklu aptuveni 1 cm biezumā.
10․ Liek pildījumu šai sagatavē. Atlikušo mīklu izrullē, liek virspusē un aizspiež malas.
11․ Augšējās loksnes centrā rūpīgi izveido nelielus atvērumus aptuveni 1 cm diametrā.
12․ Liek pīrāgu līdz 180 °С sakarsētā cepeškrāsnī un gatavo 30 minūtes. Pēc tam karstumu samazina līdz 160 °С un cep vēl
2,5 h.
13․ Izņem gatavo pīrāgu no cepeškrāsns, ieziež ar sakultu olu un gatavo vēl aptuveni 20 minūtes, lai izveidotos skaista,
zeltaina garoziņa.
14․ Želatīnu izmērcē aukstā ūdenī 5 minūtes, pēc tam nolej lieko ūdeni un to nospiež.
15․ Buljonu gandrīz uzvāra, noņem no uguns, pievieno tam želatīnu. Atdzesē līdz istabas temperatūrai.
16․ Pa atvērumiem pīrāgā lēnām, pa daļām ielej buljonu.
17․ Apelsīnus nomizo, sasmalcināt nevajag. Izspiež sulu.
18․ Dzērvenes liek katliņā. Pievieno apelsīnu sulu un miziņas, tāpat arī cukuru, medu, kanēli, krustnagliņas un portvīnu.
19․ Sautē uz nelielas uguns 15–20 minūtes, lai mērce sabiezētu. Periodiski samaisa.
20․ Izņem no mērces krustnagliņas, kanēli un miziņas. Ja nepieciešams, pievieno nedaudz cukura. Atstāj istabas temperatūrā uz 40–45 minūtēm.
21․ Klāj mērci uz pīrāga un atstāj visu ledusskapī uz 10–12 stundām.
22․ Apcep salvijas lapas eļļā un rotā ar tām pīrāgu.
Labu apetīti!
IZMĒĢINI ARĪ ŠĪS RECEPTES!
Bezgala gards smilšu mīklas pīrāgs ar džemu. + Vēl 3 pīrāgu receptes!
Vieglais vistas pīrāgs. Tikpat kaloriju, cik divās glāzēs kefīra!
Ar gaļu, rīsiem un tomātiem pildīts ķirbītis. Burvīga rudens recepte!